Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.11.2014 00:03 - Вяра и суеверия. Дали са съвместими с разум.
Автор: redrown Категория: Други   
Прочетен: 4110 Коментари: 5 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg


   Много хора по света са вярващи. От самото начало човек търсил закрила, от непознати явления, имал религиозни нужди. Това в някоя степен способствовало на възникване на суеверия и вяра.

Суеверия - оснавават се на традиции, на слухове и на мистицизми.
Съществуват безброй суеверия, като общото между всички тях е, че не могат да бъдат обяснени по логичен начин. Освен това суеверията често подтикват хората да обвиняват лошия късмет за даден неуспех, вместо да поемат отговорност за действията си. Някои от суеверия изглеждат очарователни и безобидни, други могат да бъдат опасни. Едно злокобно тълкуване може да превърне безвредното събитие в опасно. Мнозина се съгласяват , че необмисленото следване на суеверните обичаи, фанатичното отношение към ,,знак отгоре"" в действителност отблъсква трезво мислищите хора. Аз съм вярващ човек , но не приемам никакви суеверия. Смятам че искрената вяра не може да бъде основана на нещо , което е необяснимо и нелогично .
В суеверия се включват такави неща: допитвания до хороскопи, съветване с гадатели, ходене при жени които лекуват, допитвания до мъртвите или участие в каквато и да е друга форма на спиритизъм. ((Библията забранява подобни действия. Ако някого интересуват защо забранени са - можела би да го обясня в следващия си постинг)). Ако човек прави това — тогава по такъв начин разрешава на някои сили да въздействат на решенията, които взема в живота си. Да, в действителност суеверията е вярване и е вид религия, основавана на неземни явления.

image

 

Статистиката показва, че хората, живеещи в страни, в които преобладават суеверия не водят по–дълъг или по–добър живот от хората в другите държави, къде не правят това. Тогава е ясно, че суеверията не помагат в здравословно отношение и също така в никакво друго отношение не подобряват нашият живот. Напротив отягчават го с всевъзможни действия и обреди.

image

Още веднъж искам да подчертая, че суеверията пречат на здрава логика. Затова много хората не са вярващи или дори атеисти. Истинска вяра, която се основава на Библията по никакъв начин не може да бъде свързана с суеверия. Сега ще го обясня.
В Библията в книга Евреи 11:1-3
се пише: "Вярата е увереното очакване на онова, за което се надяваме, ясното доказателство за действителни неща, които не се виждат."

Вяра, основана на доказателства не е празна. Сякаш имаме ноариален акт, който доказва, че притежаваме определен имот. Вярата също е „убеденост“, или доказателство за убеденост, отнасящо се до невидими неща. Често, ние вярваме в съществуването на това, което не може да се види, ако е разумно. Например, гравитацията. Ние не виждаме гравитацията, но когато падне нещо, ние забелязваме нейното проявление. Ние не виждаме миризми, но носът ни подушва ги. Ние не виждаме звукови вълни, но ушите ни ги възприемат.
    Още истинската вяра крепи се на знания. В 1 Тимотей 2:3,4 се пиши:
"угодно в очите на Бога... да достигнат до точно познание за истината."

Точно познание това е не лековерие, а то че мога да докажа или обясня с фактите или с някои други разумни доводи. Дали това точно знание се намира в Библията. Аз сещам, че е така. За себе си намирала безбройни доказателства за това: археологически, исторически, и други научни доводи.
Ще привеждам само един пример. Разбира се, Библията не е научен учебник, но е точна, когато разглежда научни въпроси. Например, тя доста изприварила мненията на хората по отношение към Земята. Много погрешни вярвания били широко възприети в древни времена. Възгледите относно земята варирали от идеята, че тя е плоска, до схващането, че бива поддържана от някакви материални субстанции или предмети.
image
Галилео Галилей (1564 - 1642 гг.) -
пръви човек, който видя небето през телескоп. Галилео бил първият който официално обяви, че земята е кръгла и бил привърженик на хелиоцентричната система на света *.

image

(Телескоп на Галилео)

2000 години преди да се роди Галилео Галилей, Библията заявила, че земята е окачена „на нищо“. (Йов 26:7) През осми век пр.н.е. Исаия ясно говорел за „кръга [или сферата] на земята“ (Исаия 40:22). Тоест Земя с формата на сфера, намираща се в празно пространство без някаква видима или материална опора. Има прекалено много сигурни неща, намиращи се в Библията, които укрепват разумна вяра на мнозина хора.
image

Тази тема не може да е изчерпана от една статия тъй като за това може да разсъждваме прекалено много. Много можем да привеждаме доказателствата "ЗА" и, при желанието някой можеше да възрази "ПРОТИВ". Моята цел не е да претоваря читателите, така че вече ще се свършвам.

 

*(Гелиоцентрическая система мира — представление о том, что Солнце является центральным небесным телом, вокруг которого обращается Земля и другие планеты. Противоположность геоцентрической системе мира. Возникло в античности, но получило широкое распространение с конца эпохи Возрождения.)
image
Гласувай:
51. vmir - Суеверието е идолопоклоничество.
24.11.2014 02:45
Ако вярваш в тотем, ти му придаваш свръхчовешко качества, ако вярваш, че черна котка ще ти причини нещастие, вярваш, че дявола е всесилен.

Вярата е част от разума. Когато Галилей формулира закона за равноускорителното движение, той вярва, че резултатът от неговите опити ще се потвърждава и при при повтарянето му от останалите изследователи. Вярва, че никой човек не е в състояние да промени същността на движението на свободно падащите тела, и още, че законът за движението им не е човешко творение.

Независимо колко е образован, информиран или умен човека, вярата в Бог го предпазва в голяма степен от най-тежкия смъртен грях - гордостта, защото чрез вярата той признава, че няма как да е абсолютния господар на живота, природата и на останалите хора, защото съществуват много закони, които не зависят от хората, но са вложени не само в природата, но и в поведението на самите хора, било в индивидуалните им, или в груповите им изяви.

Освен всичко друго, самата наука е основана на вярата в аксиоми и постулати и настоящото знание е резултат от вярата в настоящите аксиоми и постулати. Следоветелно, вярата е неотделима от разума и без нея няма познание. Но тя трябва да се пази от суеверието, защото суеверието е вяра във всемогъществото на злото и преклонение пред него.
цитирай
2. django - Статистиката казва и друго. В би...
24.11.2014 11:42
Статистиката казва и друго. В бившите християнски общества в които е наложена масово още в първите класове в училище идeологията на нео дарвинизма, престъпността е нараснала със стотици проценти за сметка за спада на моралните стандартни. Лъжат хората че са животни и те започва да се държат като такива и да следват закона на джунглата. Порядъка в обществото постепенно се превръща в хаос. Някой има полза от това. Можете ли да се сетите кой? Когато спекулирате с думата разум е хубаво предварително добре да се образовате в някой фундаментални области на човешкото познание като физика, органична химия и генетика, за да осъзнаете неоспоримият факт, че в нашата вселена простото е градивен елемент на сложното, но висшите форми на живот създават по-низшите форми на живот. Сложните машини създават по-прости детайли. Много по-лесно е една малка промяна да повреди сложен организъм или машина, отколкото да му придаде нова функционалност. Инженерите знаят много добре този проблем и затова се шегуват с думите "Ако нещо работи не го променяй". Знаете ли какво е генетична ентропия?
цитирай
3. redrown - django благодаря ви за вашата прямота.
26.11.2014 19:29
Благодаря Ви за вашият коментар! Виждам, че моя статия докоснала Вас каквото личи от вашите думи. Отчасти аз съм съгласна с Вас. Наистина християнска култура и възпитание правят хора да бъдат високо морални. Искам да обърна вниманието ви, че не писах че христианство не е влияе на хората. Аз писах, че статистика показва, че суеверни традиции не подобряват живота на хората като цяло. Извинете но на мен ми се струва, че Вие не ме разбрахте напълно. Аз имала предвид че суеверия не са свързани с христианство което е основано на Библия. За да напълно обясня това трябва да кажа какво е христианство, а какво е суеверия. Христианството е следване по пътищата на Христос, а суеверия не основани нито на Библия, нито на учения на апостолите. Те са основани на традиции, на обряди и на мистицизм. Второзаконие 18:10-13 пише се: " 10 Нека при тебе не се намира никой, който изгаря сина си или дъщеря си в огън, никой, който си служи с гадателство, който се занимава с магия или който предсказва по поличби, никой магьосник, 11 никой, който прави заклинания или който се допитва до хора, които викат духове, никой, чийто занаят е да предсказва бъдещето, както и никой, който търси съвет от мъртвите. 12 Защото всеки, който прави това, е отвратителен за Йехова и заради тези отвратителни неща Йехова, твоят Бог, изгонва тези народи пред тебе."
Не съм спекулирам с думите «разум». Каквото зная и в каквото съм убедена — това пиша. Привеждам конкретни примери из живота, из Библията и из науката, които не са противоречат едни на други а напротив допълват или подкрепват. С физика, органична химия и генетика доста съм запозната за да укрепвам вярата си във Създателя. Аз съм доста разностранен човек. Ако нещо не го знам с удоволствие ще се запозная. Ще съм ви благодарна ако разширите моя възглед в това направление. Включително и с генетична ентропия. Запозната съм малко, но не разбирам как това противоречи на моите думи. Изобщо не мога да разбера каква връзка има със стихове от Библията които аз съм привела (за това че земята е окачена на нищо и че тя е кръгла, както казал и Галилео Галилей) как можем да ги свържим с органична химия или генетика? Според мен — това е друга тема. Но ако това е пряко свързано с моя статия, ще съм благодарна ако ми го обясните конкретно. Ако не — хубаво би било ако направите своя постинг. Аз задължително ще го прочета.
цитирай
4. redrown - Аз съм основавам си вяра първо - на ...
26.11.2014 19:58
Аз съм основавам си вяра първо - на Библията, а воторо на научни подкрепи.
Чети Библията онлайн - http://www.jw.org/finder?locale=bg&docid=1011452&prefer=lang
В съгласие ли е Библията с науката? http://www.jw.org/finder?locale=bg&docid=502014236&prefer=lang
цитирай
5. redrown - vmir
26.11.2014 23:36
Вие така ме разбрали - каквото аз искала да кажа. Благодаря (значи, ми се струва, моят български не е много лош ;-)

Особено искам да отбелязвам че ми харесва тези думите ви: независимо колко е образован, информиран или умен човек, вярата в Бог го предпазва от гордостта, защото няма как да е абсолютния господар на живота.


цитирай
Търсене

За този блог
Автор: redrown
Категория: Хоби
Прочетен: 28287
Постинги: 6
Коментари: 44
Гласове: 19
Архив
Календар
«  Януари, 2022  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31